Frågor & svar

När är nästa Megaloppis?
Alltid sista söndagen i maj, varje år!

Vilken tid börjar/slutar loppisen?
kl 11-17 (efter kl 17 gäller inte tillståndet.)

Kostar det något att delta?
Nej, det är gratis.

Måste man anmäla sig i förväg?
Nej, ingen föranmälan krävs.

Jag bor inte i Majorna, får jag vara med ändå?
Javisst! Men kom inte med bil. Och ta hand om skräpet efter dig. Inget får lämnas kvar.

Var får jag stå?
På lämplig trottoar eller annan lämplig yta i Majorna, Kungsladugård och Sandarna. Tanken är att bordet ska ställas på trottoaren utanför den egna lägenheten. På så sätt undviks transportbekymmer och loppisen sprids över hela stadsdelen. Tänk på att

 • Använda sunt förnuft. Ej på trottoar utanför butik eller på privat mark.
 • Stå inte i vägen för trafiken!
 • Fri passage måste lämnas på trottoarerna, 2 meter räknat från vägskyltarna. Sprid ut er!
 • Minst 20 meter från hållplatser för kollektivtrafik.

Fotbollsplanerna vid Slottsskogsvallen som används för bakluckeloppis under sommarhalvåret kommer inte att användas under Megaloppis.

Kan jag hyra bord och klädställningar?
Vi har tyvärr inga bord eller klädställningar att låna ut.

Får jag sälja mat och dryck?
Tillståndet gäller endast privatpersoners loppisförsäljning, inte försäljning av mat och dryck.

Vem städar?
Var och en är sin egen arrangör och städar upp efter sig.

Vad gör jag med mina osålda saker?
Om du vill skänka något tar du själv kontakt med någon frivilligorganisation som finns på plats.  Om du vill slänga något kan du göra det i någon av de uppställda containrarna. Eller ta med dig dina saker hem. Inget får finnas kvar när loppisen är slut. En karta över uppsamlingsställen och containers kommer läggas ut här i god tid före loppisen.

Jag tänker shoppa loss – finns det bankomater i Majorna
Ja, det finns bankomater men köerna till dem är mycket långa under loppisen. Det är bättre att hämta ut pengar före loppisen (och glömt inte att ta med växel). Men om penningbristen blir akut finns det bankomat bl.a. på Mariaplan, på Karl Johansvägen bredvid Chapmans torg, utanför Ica Kaptensgatan på Karl Johansgatan, på Hemköp på Såggatan och på Ica Effkås på Kungsladugårdsgatan.

Vem är huvudarrangör?
Huvudarrangör är Hyresgästföreningen Västra Sverige. Tidigare var projektet Ekologisk stadsdel Majorna huvudarrangör. Projektet Ekologisk Stadsdel Majorna är avslutat men många saker lever vidare, som Megaloppis.

Var hittar jag information?
Följ oss på Facebook! Vår sida heter Megaloppis i Majorna.

Jag har bil. Var kan jag parkera?
Ta inte bilen till Majorna. Loppisen är ett arrangemang för majborna. Tanken är att man ska kunna lyfta ut bordet på trottoaren utanför sin egen lägenhet, just för att undvika transportbehovet. Tillgången till p-platser är litet i Majorna.

Hur funkar kollektivtrafiken under Megaloppis?
Kollektivtrafiken fungerar som vanligt under loppisen (och du betalar som vanligt för din resa). Tänk på att inte stå i vägen för trafiken. Loppisförsäljning är inte tillåten på spårvagnshållplatserna eller på gräsmattan längs Älvsborgsgatan.

Blir det fler Megaloppis under året?
Megaloppis i Majorna, Kungsladugård och Sandarna hålls en gång om året, den sista söndagen i maj. Men på fotbollsplanerna vid Slottsskogsvallen hålls bagageloppis flera helger under sommarhalvåret.

1v_mellan_farg_html-rgb_cmyk

20 reaktioner på ”Frågor & svar

 1. Hej!
  Jag undrar om det finns möjlighet att låna ett bord att ställa saker till försäljning på? Jag bor vid Sannaplan/Mariaplan. Tack på förhand!

 2. Den kommersiella försäljningen ökar för varje år. Tydligast är de som säljer nya produkter och det går ju stick i stäv mot tanken med återbruk. Varför finns det ingen kontroll på detta ?

 3. Kan man komma med bil men sen ställa bort den? Alltså bli avsläppt med saker och bord?

  1. För några år sen gjorde vi det, åkte 10 mil till Göteborg å Majorna. Va i god tid och plocka ur bilen snabbt, sedan körde en av oss å parkerade i Nordstan, och åkte kollektivt till Majorna. Sen va de bara å packa ihop allt å hämta bilen på kvällen igen. Fantastiskt roligt! Men nu för tiden åker vi bara och handlar!!

 4. Hej!

  På vilken hållplats stiger man lämpligen av på när man ska till loppisen?

  Med vänliga hälsningar,

  Josefin Hemström

  1. Stigbergstorget, Mariaplan, Ostindiegatan eller Sannaplan är nog de bästa hållplatserna. Loppisen är spridd över ett stort område men vill du direkt in i den värsta trängseln tror jag Stigbergstorget eller Mariaplan är bäst.

 5. Hej. Vi bor inte i Majorna men tänkte ta oss dit för att sälja lite överblivna saker. Om vi kommer tidigt på morgonen, kommer vi fram med bil då? Enbart för att lämna saker, bord mm, bilen ska ej parkeras i Majorna.

 6. Jag har nyligen börjat en liten hobbyverksamhet där jag syr baby kläder. Jag kommer stå och sälja loppis grejer på söndag, men undrar om det är ok att ha lite av mitt eget sytt Tuidesign också?

  1. Polistillståndet gäller loppisförsäljning, dvs försäljning av begagnade prylar och kläder. Hur babykläder sydda av en privatperson passar in är en definitionsfråga och hur mycket det handlar om.

 7. Vad är tanken med väktarna som står vid varje container och vaktar så att ingen tar av det som slängs?
  Det är ju sååå mycket bra saker som bara kastas. Varför får inte den som vill ta av dessa saker? Jag tycker att detta förbud motverkar tanken på återbruk.

  1. Människor river ut grejerna ur containrarna och lägger inte tillbaka dem igen och det blir snabbt mycket skräpigt. Då riskerar vi få nej när vi söker polistillstånd för Megaloppis nästa år. Tyvärr har vi inte haft tillräckligt många insamlingsorganisationer som kunnat medverka på Megaloppis. Men alla säljare kan ta hem det de inte sålt och själva ta det till en insamlingsorganisation.

 8. Kan då inte väktarna se till att människor lägger saker tillbaka efter sig och inte förbjuder folk att ta av det som skall kastas? Är ju skitkorkat av människor som får saker gratis att stöka till omkring sig. Men väktare vid sopstationer låter ju helt sjukt.. Även det skitkorkat. Detta kanske går att styra om i på nått sätt? Tex ändra i vad väktarna väktar. Inte soporna, utan marken runtomkring och renhållngen av densamma, samt människors beteende.

 9. Kan man sälja saker (egna, begagnade prylar) till förmån för en viss hjälporganisation och ha med sig lite informationsmaterial om denna organisation?

 10. Har det förekommit loppis-försäljning på innegårdarna (kring Mariaplan)? Omfattas de av tillståndet?

 11. Jag kan inte hitta adress, på vilken adress den börjar och slutar? Vilken är närmast hållplats?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.